Wildtuinieren in de Archipel
Nu ik mij voor een groen beleid in deze wijk middels de bewoningsvereniging heb aangemeld, wil ik het volgende onder het kopje “wild-tuinieren” ter plaatsing in de wijkkrant voorleggen.
“Jaren geleden vond ik dat een groot deel van het Haagse groen er saai uitzag. Vooral de Archipelbuurt, die zich laat voorstaan op zijn groen voorkomen, kent heel wat saaie groenstroken. Hieraan wilde ik wat doen, zonder meteen voor het kleurloos groenbeleid van de Gemeente Den Haag op te draaien. Zo hield ik ieder jaar bloembollen over, die tijdelijk uitgeblust zijn, maar na 2-3 jaar weer ‘bijgevoed’ zijn en bloemen dragen. Vooral narcissen laten zich in de grond goed herstellen. Dus, in plaats van oude bollen op de komposthoop te gooien begon ik ze tussen de Koninginnegracht en de trambaan bollen te zetten. Ieder jaar weer opnieuw. En ja, ieder voorjaar werd deze eenvoudige moeite bloemrijker beloond.
Nu die gemeentelijke groene saaiheid eenmaal mijn aandacht gekregen had, ging ik in en rondom de Scheveningse Bosjes kijken of uitbreiding mogelijk is en ja, er is ruimschoots plaats voor een groeiende en bloeiende uitbreiding, die helemaal niks kost.
Dus: ieder jaar de uitgebluste bollen uit de grond en in de onbenutte groenplekjes in Den Haag weer in de grond. Is dit het zgn. “guerilla gardening”? Maakt niets uit: dit is gewoon vrij tuinieren dat met stukjes en beetjes een bloemrijke verandering met zich mee heeft gebracht.
Maar we gaan door: er blijven er nog genoeg plekken met saai groen over. Die kunnen gebruikt worden voor fruitbomen waarvan iedereen mag plukken: appels, peren, pruimen, wat ook maar lekker is. Plukbomen dus. Alleen moeten die wel verborgen worden opgesteld, want de gemeentelijke schoffeldienst is onverbiddelijk: wat niet past in het gemeentelijke plan gaat er rücksichtloos weer uit. Maar toch de moeite waard: de eerste stek is op de Haagse markt gekocht staat nu op een geheime plaats in de Scheveningse Bosjes.
Volg dit burgerlijke initiatief.”